Facebook: kapa26artroom  Instagram: @kapa26_artwork Email [email protected]
Περιποίηση Κοσμημάτων

Το διαμαντένιο μονόπετρο, δώρο του αγαπημένου μου στο γάμο μας, το μαργαριταρένιο κολιέ της μαμάς, τα ασημένια αντικέ σκουλαρίκια με σπινέλιο που αγόρασα με τα πρώτα μου χρήματα, όλα ενθύμια ζωής με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Αλλά και ένα σωρό άλλα κοσμήματα που συνδέθηκαν με όμορφες στιγμές και γλυκές αναμνήσεις. Κοσμήματα που πρέπει να αντέξουν στο χρόνο πάση θυσία….

Για να διασφαλίσουμε την μακροβιότητα αυτών των θησαυρών, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ορισμένους χρυσούς κανόνες οι οποίοι ισχύουν λίγο πολύ για όλους τους τύπους κοσμημάτων (χρυσά, επιμεταλλωμένα κτλ):


1.       Αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα φορώντας τα κοσμήματά μας γιατί υπάρχει κίνδυνος το θαλασσινό νερό να τα θαμπώσει ή να τα αποχρωματίσει. Στην περίπτωση όμως που δεν το αποφύγετε, μην ξεχάσετε να τα ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Επίσης, στην παραλία αποφεύγουμε την επαφή των κοσμημάτων με την άμμο ή με αντηλιακά καθώς και τα δύο μπορούν να τα επηρεάσουν.


2.       Ακόμα και το ντους με γλυκό νερό θα πρέπει να αποφεύγεται να γίνεται όταν φοράτε τα κοσμήματά σας καθώς τα σαπούνια είναι επιβαρυντικός παράγοντας ακόμα και για τα χρυσά.


3.       Αποφεύγουμε την σωματική άσκηση φορώντας τα κοσμήματά μας καθώς ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις.


4.       Αποφεύγουμε το χλωριωμένο  (πισίνα) και θειούχο (spa) νερό.


5.       Δεν φέρνουμε σε επαφή τα κοσμήματα με αρώματα, κρέμες, λοσιόν, λακ, βερνίκια καθαριστικά με χημική σύσταση (πχ χλωρίνη) καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αλλοίωσης.


6.       Επειδή η έκθεση στον αέρα και το άμεσο ηλιακό φως είναι παράγοντες οξείδωσης, φροντίζουμε να τα αποθηκεύουμε σε καλά κλεισμένα κουτιά ή υφασμάτινα πουγκάκια, το καθένα ξεχωριστά για να αποφύγουμε και τυχόν γρατζουνιές ή τραυματισμούς.


7.       Αν φοράμε ένα ευαίσθητο κόσμημα, δεν κοιμόμαστε με αυτό, ούτε αθλούμαστε για να μην το τραυματίσουμε (πχ κίνδυνος να σπάσει μια ευαίσθητη αλυσίδα).Επίσης, οι νέες μητέρες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν έχουν αγκαλιά τα μικρά τους καθώς αυτά έχουν την τάση να αρπάζουν ότι πιάσουν στα χέρια τους!


8.       Φροντίζουμε να αποθηκεύουμε τα κοσμήματά μας σε δροσερά, ξηρά μέρη χωρίς υγρασία, μακριά από θερμότητα και τις ακτίνες του ήλιου.


9.       Και δεν ξεχνάμε, το κόσμημα είναι το τελευταίο που φοράμε πριν βγούμε και το πρώτο που βγάζουμε όταν επιστρέφουμε, αφού καλύτερα πλύνουμε τα χέρια μας με ένα ήπιο καθαριστικό για να μην το λερώσουμε. Καλό θα ήταν επίσης, πριν το τοποθετήσουμε στη θέση του να το σκουπίσουμε ελαφρά με ένα βαμβακερό πανί για να απομακρύνουμε το λίπος του σώματος μας και άλλους παράγοντες φθοράς.


Όσον αφορά την φροντίδα των κοσμημάτων μας, ο πιο ασφαλής τρόπος όλων των τύπων κοσμημάτων (χρυσά, ασημένια, μπρούτζινα, ασημένια ή μπρούτζινα επιμεταλλωμένα κτλ) είναι το καθάρισμα με χλιαρό νερό, σαπούνι ή ήπιο καθαριστικό πιάτων και μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος. Γεμίζετε ένα μπολ με χλιαρό νερό και ρίχνετε λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και πολύ προσεκτικά για να μην τραυματίσετε το κόσμημα, το τρίβετε και μετά ξεπλένετε με νερό. Τέλος σκουπίζετε προσεκτικά το κόσμημα με ένα στεγνό βαμβακερό πανί. Προσοχή, δεν βυθίζουμε ποτέ σε νερό κοσμήματα με μαργαριτάρια γιατί αυτό μπορεί να χαλαρώσει τη μεταξωτή κλωστή με την οποία είναι δεμένα (θα αναφερθούμε παρακάτω αναλυτικά στον τρόπο φροντίδας των μαργαριταριών). Επίσης, δεν βυθίζουμε σε νερό ούτε κοσμήματα δεμένα με δέρμα, ξύλο ή ύφασμα για ευνόητους λόγους.


Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά υγρά που προσφέρονται για των καθαρισμών των κοσμημάτων, είτε χρυσά, είτε ασημένια, είτε επιμεταλλωμένα, είτε με πολύτιμους λίθους κτλ. Πρέπει όμως να είστε ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ με την χρήση τους καθώς υπάρχει η πιθανότητα να καταστρέψετε το κόσμημα αν δεν είναι το κατάλληλο υγρό. Αν τυχόν προμηθευτείτε τέτοιου είδους υγρά, θα πρέπει να ζητάτε ακριβείς πληροφορίες από το κατάστημα που το προμηθεύεστε και για την καταλληλότητά τους για το εκάστοτε κόσμημα καθώς και για τις ακριβείς οδηγίες χρήσης του. Για παράδειγμα, ένα χρυσό κόσμημα με πολύτιμους λίθους δεν πρέπει να το καθαρίσετε με ένα υγρό που απευθύνεται απλώς σε χρυσά κοσμήματα γιατί μπορεί να φθείρει ή να θαμπώσει τυχόν ευαίσθητους λίθους.


Ας δούμε λοιπόν την φροντίδα των κοσμημάτων πιο αναλυτικά


Χρυσός


Τα χρυσά κοσμήματα κατασκευάζονται από πρόσμιξη κράματος χρυσού με ασήμι και χαλκό. Ανάλογα με τα ποσοστά πρόσμιξης έχουμε τα διάφορα καράτια χρυσού (κ.9 ή ….μέρη χρυσού, κ.14 ή 585 μέρη χρυσού, κ.18 ή 750 μέρη χρυσού, κ.22 ή …μέρη χρυσού και κ.24 ή 1000 μέρη χρυσού) καθώς και τα διάφορα χρώματα χρυσού (κίτρινο, λευκό ή ροζ). Τα χρυσά κοσμήματα δεν οξειδώνονται ούτε χάνουν το χρώμα τους, ωστόσο μπορεί να χάσουν τη γυαλάδα τους ή να θαμπώσουν. Οπότε όταν τα φοράμε, αποφεύγουμε τον ήλιο, το αλμυρό νερό, τα αντηλιακά, τα χημικά κοκ. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τον λευκό χρυσό, καθώς αυτός στη φυσική του μορφή είναι υποκίτρινος εξαιτίας της ανάμειξης κίτρινου χρυσού με λευκά μέταλλα και στη συνέχεια, επιμετάλλωσή του με πλατίνα ή ρόδιο. Οπότε η συνεχής επαφή του λευκού χρυσού με παράγοντες διάβρωσης, μπορεί να φθείρει την επιμετάλλωση και να επαναφέρει το υποκίτρινο χρώμα του. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επαναλάβουμε την επιμετάλλωσή του. Απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος καθαρισμού είναι, όπως είπαμε,  με χλιαρό νερό και σαπούνι χωρίς όμως βύθισμα όλου του κοσμήματος αν πρόκειται για μαργαριτάρι ή κόσμημα δεμένο με δέρμα, ύφασμα ή ξύλο. Υπάρχουν επίσης, όπως είπαμε και ειδικά υγρά καθαρισμού αλλά, το τονίζουμε, προσοχή μεγάλη στο να προμηθευτείτε το κατάλληλο υγρό για το κάθε είδος κοσμήματος. Έχει τύχει υγρό που προοριζόταν για χρυσά κοσμήματα να θαμπώσει οπάλιο που ήταν δεμένος με χρυσό.


Ασήμι και μπρούτζος (μη επιμεταλλωμένα)


Το ασήμι και ο μπρούτζος είναι φυσικά υλικά που οξειδώνονται. Το λίπος που υπάρχει στο δέρμα μας επιβραδύνει αυτή την οξείδωση οπότε ο καλύτερος τρόπος να τα διατηρείτε όσο γίνεται περισσότερο στην αρχική τους μορφή είναι να τα φοράτε!!! Για να τα συντηρήσετε  ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως αναφέραμε πιο πάνω,  νερό με σαπούνι καθώς επίσης και ένα στιλβωτικό πανί το οποίο επαναφέρει την λάμψη τους, προσοχή όμως δεν αφαιρεί γρατζουνιές. Σε περίπτωση που το κόσμημα έχει κάποιες γρατζουνιές, θα μπορούσατε να τις αφαιρέσετε με ένα λεπτό γυαλόχαρτο και μετά γυάλισμα με στιλβωτικό πανί - ΠΡΟΣΟΧΗ, μην εφαρμόσετε αυτή τη διαδικασία σε επιμεταλλωμένο ασήμι ή μπρούτζο -  επειδή όμως είναι μια λίγο πιο σύνθετη διαδικασία θα ήταν καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό. Και για αυτή την περίπτωση υπάρχουν εξειδικευμένα υγρά,  αλλά όπως είπαμε, προσοχή για να ζητήσετε το κατάλληλο.


Ασήμι και μπρούτζος (επιμεταλλωμένα)


Η επιμετάλλωση είναι η εφαρμογή μιας λεπτής στρώσης μετάλλου πάνω σε ασήμι ή μπρούτζο μέσω της διαδικασίας της ηλεκτρόλυσης. Υπάρχουν διάφορα χρώματα επιμετάλλωσης που εξαρτώνται από το υλικό που εναποτίθεται πάνω στο μέταλλο (χρυσό, ροζ, ασημί, μαύρο). ΠΡΟΣΟΧΗ: η επιμετάλλωση φθείρεται. Δεν μπορούμε να την αποφύγουμε αλλά απλά να την επιβραδύνουμε. Οπότε θα πρέπει κάποια στιγμή να την επαναλάβουμε. Το πόσο σύντομα θα την επαναλάβουμε εξαρτάται από δύο παράγοντες: το πόσο φροντίζουμε το κόσμημα και το αν η επιμετάλλωση είναι απλή ή ντουμπλέ. Κατά πρώτο λόγο, όπως έχουμε πει και γενικότερα για τα κοσμήματα, αποφεύγουμε την επαφή του κοσμήματος με αρώματα ή άλλα χημικά, με το αλμυρό νερό, με το νερό γενικότερα, τον ιδρώτα, ακολουθούμε δηλαδή τις γενικότερες οδηγίες φροντίδας των κοσμημάτων. Επίσης προσέχουμε πολύ πώς θα τα αποθηκεύουμε, και για να μην υπάρξει κάποια είδους οξείδωση και να μην γρατζουνιστούν μεταξύ τους. Τα επιμεταλλωμένα κοσμήματα είναι πιο ευαίσθητα οπότε πρέπει και να τα προστατεύουμε περισσότερο. Αν το κόσμημα έχει θαμπώσει, το τρίβουμε απαλά με ένα ειδικό πανί για κοσμήματα. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες anti-tarnish ταινίες που τοποθετούνται μέσα στα κουτιά αποθήκευσης κοσμημάτων και καθυστερούν την αλλοίωση. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος και για τα επιμεταλλωμένα κοσμήματα είναι με χλιαρό νερό και ήπιο σαπούνι. Αν χρησιμοποιήσουμε όμως οδοντόβουρτσα για να τα καθαρίσουμε, προσέχουμε πολύ για να μην κάνουμε γρατζουνιές. Και για τα επιμεταλλωμένα υπάρχουν ειδικά υγρά αλλά όπως είπαμε πάντα με ακριβείς οδηγίες.


Ασήμι και μπρούτζος (οξειδωμένα)


Το ασήμι και ο μπρούτζος κάποιες φορές βυθίζονται σε ειδικά υγρά που τους προσδίδουν ένα μαύρο χρώμα, δίνοντας την αίσθηση του φθαρμένου. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται οξείδωση. Η οξείδωση δεν είναι μόνιμη αλλά μπορούμε να την επαναλάβουμε εύκολα αν απευθυνθούμε σε έναν ειδικό. Τα οξειδωμένα κοσμήματα καθαρίζονται με νερό και σαπούνι και απαλό στέγνωμα με μαλακό – όχι σκληρό - βαμβακερό πανί  για να μην το τραυματίσουμε.


Σμάλτο


Το αυθεντικό σμάλτο είναι σε μορφή σκόνης και με την εφαρμογή θερμοκρασίας (είτε ψήσιμο στο φούρνο είτε θέρμανση με φλόγιστρο) εφαρμόζεται στο κόσμημα. Υπάρχουν και άλλα σμάλτα σε μορφή ρητίνης που εφαρμόζονται πιο εύκολα αλλά δεν είναι και τόσο ανθεκτικά σε σχέση με το σμάλτο που ψήνεται. Το σμάλτο δεν θέλει άμεση έκθεση στο ηλιακό φως ούτε συνεχή επαφή με θαλασσινό νερό γιατί ενδέχεται να χάσει τη γυαλάδα του.


Πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι


Πολύτιμοι λίθοι θεωρούνται τα διαμάντια, τα ρουμπίνια, τα ζαφείρια και τα σμαράγδια. Όλοι οι υπόλοιποι θεωρούνται ημιπολύτιμοι λίθοι και προέρχονται είτε από ορυκτούς κρυστάλλους (πχ ακουαμαρίνα), είτε από οργανικά υλικά (πχ μαργαριτάρι) είτε από πετρώματα (πχ  ιαδείτης)



Να αποφεύγετε να εκθέτετε τους πολύτιμους λίθους για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άμεσο ηλιακό φως και θερμότητα γιατί υπάρχουν λίθοι που μπορεί να αποχρωματιστούν ή άλλοι που μπορεί να ξεραθούν. Επίσης οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι έχουν διαφορετικούς βαθμούς σκληρότητας οπότε καλό θα είναι να αποθηκεύονται ξεχωριστά ώστε οι πιο σκληρές πέτρες να μην χαράξουν τις πιο μαλακές. Ακόμα και ένα διαμάντι που θεωρείται ιδιαίτερα σκληρή  πέτρα, μπορεί να χαράξει άλλο διαμάντι. Καθαρίζονται με χλιαρό νερό και σαπούνι για να αφαιρεθούν τυχόν βρωμιές ή λίπος από το σώμα μας που έχει συσσωρευτεί κάτω από το κόσμημα. Για τα μαργαριτάρια ειδικότερα, επειδή είναι οργανικό υλικό, αν εκτεθούν για μεγάλο διάστημα σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να θαμπώσουν ή να αποχρωματιστούν. Τα μαργαριτάρια καθαρίζονται με νωπό βαμβακερό πανί και λίγο ήπιο σαπούνι και στη συνέχεια φροντίζουμε να απομακρύνουμε όλο το σαπούνι προσεκτικά για να μην θαμπώσουν. Δεν βουτάμε ποτέ όλο το κολιέ μέσα σε νερό με σαπούνι για να μην αλλοιωθεί η κλωστή που είναι δεμένα τα μαργαριτάρια. Φροντίζουμε να τα αποθηκεύουμε μέσα σε βελούδινο κουτί όχι ερμητικά κλειστό γιατί τα μαργαριτάρια πρέπει να αναπνέουν. Επίσης είναι προτιμότερο να μην τα κρεμάμε για να μην ξεχειλώσει η κλωστή με την οποία έχουν δεθεί. 

Κάντε ένα σχόλιο

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε. Εάν δεν έχετε λογαριασμό, μπορείτε να δημιουργήσετε εναν δωρεάν.